Glasschuim beton
Beton met een toeslag van glasschuim in plaats van grind, biedt volop mogelijkheden. Het beton is licht en het is thermisch isolerend. Het is zowel prefab als in situ toepasbaar.
De brokken glasschuim in glassschuim-beton zijn relatief klein. De zeefwaarden variëren van 4-8 tot 30-50 mm, afhankelijk van de toepassing. Door deze beperkte korrelgrootte heeft het glasschuim weinig negatieve invloed op de constructieve sterkte van het beton. Het valt in de klasse LC 8/9 (lichtbeton). Wel is door het warmte-accumulerend en isolerend vermogen van glasschuim de warmteproductie bij het verharden van het beton hoger dan bij gewoon beton. Het duurt daardoor ook langer voor het beton kan worden ontkist.
Advies en patent
Glasschuim-beton is een gepatenteerd product. Glasschuim Nederland werkt daarvoor samen met Danko Baschura uit Zwitserland, de ontdekker en patenthouder van glasschuim-beton. Daardoor kan Glasschuim Nederland centrales en bouwers ook goed adviseren over de samenstelling en verwerking van glasschuim-beton.
In principe kan elke centrale glasschuim-beton maken. Het is productietechnisch mogelijk om dit beton buiten de normale productiestroom te houden, wat handig kan zijn als het glasschuim niet in silo’s voorradig is. Door de bigbags af te wegen is vooraf exact het gewicht van het toegevoegde glasschuim te bepalen. Andere grondstoffen kunnen daar op worden afgestemd. Die grondstoffen als vliegas en cement en hulpstoffen zitten wel in het standaard productieproces van betoncentrales.
Bekisting
Glasschuim-beton wordt meestal in een bekisting gestort. Daardoor ziet het er uit als regulier schoon beton en is niet of nauwelijks zichtbaar dat er glasschuim in zit in plaats van grind. Constructief valt het in klasse LC 8/9 (lichtbeton). Bouwen van een woning in twee of drie bouwlagen is dus geen enkel probleem.
EPC woningbouw
Voordeel van een wand van glasschuimbeton is dat het een massieve monolithische constructie is. Dat betekent ook dat het warmte-accumulerend vermogen hoog is en dat de zoninstraling anders werkt. Daarom is bij een woning in glasschuim-beton ook niet alleen de Rc-waarde van invloed, maar gaat het bij het bepalen van de werkelijke energieprestatie om veel meer factoren. Die gelijkwaardigheid voor de EPC is aan te tonen middels een zogenaamde dynamische benadering. Wanden zouden hiervoor ongeveer 500 à 600 mm dik moeten worden. Groot arbeidsvoordeel is dat de hele wand uit één geheel bestaat, in plaats van losse componenten.
Prefab producten
Glasschuim-beton is ook zeer geschikt voor prefab producten. Glasschuim Nederland werkt daar samen aan met het Zwitserse bedrijf MoBau en Danko Baschura. Groot voordeel is het lage gewicht van 900-1100 kg/m3. Dat maakt het product bijvoorbeeld geschikt voor lichte en sterkte bestrating. Ook het isolerend vermogen kan in prefab producten worden benut. Zo zijn lichte isolerende (plat)dakelementen een optie. De productontwikkeling is nog volop gaande. Er zijn nog vele mogelijkheden om verder te ontdekken met geïnteresseerde partijen.
Enkele projecten
Woningen Duitsland
In Duitsland zijn diverse woningen gerealiseerd in in het werk gestort glasschuim-beton. Een mooi voorbeeld staat in Stuttgart. De wanden van deze woning zijn massief glasschuimbeton van 500 mm dik. Het is volledig schoon werk, met aan beide zijden een zichtbaar bekistingspatroon.
Prefab betontegels
Samen met het Zwitserse MoBau ontwikkelt Glasschuim Nederland prefab betonproducten met glasschuim in plaats van grind. Het beton is daardoor 30 tot 40 % lichter dan regulier beton, en dit met behoud van de vereiste druk- en buigsterkte. Een eerste product zijn prefab betontegels. Hierin is glasschuim verwerkt met een korrelgrootte van 8 tot 14 mm. De tegels zijn door hun lichte gewicht zeer geschikt voor bestrating in gebieden met een zettingsgevoelige ondergrond, maar ook voor bijvoorbeeld een dakterras. Tegels van glasschuimbeton nemen ook nog eens heel veel warmte op, waardoor een plein veel minder heet gaat worden tijdens zomerdagen en zo hittestress voorkomt. Tot slot werkt de structuur van het glasschuim in het beton ook nog eens geluiddempend.
Het lagere gewicht van de betontegels vertaalt zich ook in lagere transportkosten.
Kantoor Zierikzee
Bouwen met in situ glasschuim-beton is recent ook in Nederland gedaan. Het regiokantoor van Natuurmonumenten in Zierikzee is opgebouwd met massieve wanden en dak van glasschuim-beton. In dit geval is het beton niet in een gesloten (wand)kist gestort, maar is middels speciale stortprocédé’s het glasschuim in het beton zichtbaar gemaakt. Aan de binnenzijde werkt het geluidsabsorberend.
Met dit project is aangetoond dat een dergelijke bouwmethode mogelijk is in Nederland. Er zijn constructieve berekeningen gemaakt en er is een dynamische berekening gemaakt van de energetische werking, waarmee gelijkwaardigheid van de EPC is aangetoond.