Glasschuim in de woningbouw

In de woningbouw is glasschuim een heel geschikt materiaal voor een koudebrugvrije fundering op staal. Het is dan ook interessant voor passief bouwen en voor ecologisch bouwen.

Glasschuim is een product dat gemaakt wordt uit gerecycled glas dat wordt opgeschuimd. Het heeft van zichzelf dus een duurzaam en circulair karakter. Daarbij is het een draagkrachtig materiaal met thermisch isolerende eigenschappen. Een laag glasschuim laat water door en het materiaal is niet capillair. Dat maakt het al met al tot een ideaal funderingsmateriaal.

Duitse kelderbouw

In Duitsland wordt glasschuim veel gebruikt voor funderingen van kelders. Onder keldervloeren en langs betonnen kelderwanden wordt glasschuim aangebracht, waarmee de betonconstructie goed geïsoleerd wordt. Langs de wanden werkt glasschuim ook nog eens als drainage, waardoor hemelwater snel de bodem in kan zakken.

Grondwater

De situatie in Nederland is echter een andere. Hier bouwen we veel in het grondwater en dan heeft glasschuim weinig toegevoegde waarde. Het beton staat dan in verbinding met het geleidende grondwater waardoor de thermische isolatie van glasschuim teniet wordt gedaan. Voor droge (woning)funderingen op staal ligt dat anders. Daar is glasschuim wel een prima alternatief. Bij passief bouwen op staal is glasschuim helemaal ideaal omdat een dragende onderlaag van glasschuim volledig koudebrugvrij bouwen mogelijk maakt.

Verdichten in lagen

Glasschuim laat zich gemakkelijk verspreiden en verdichten. Daartoe wordt het materiaal aangebracht in een laagdikte van maximaal 400 mm, die vervolgens met een lichte trilplaat maximaal 30% wordt verdicht. Daarna kan de volgende laag er rechtstreeks overheen, zonder folie of dergelijke. Een afdekking met geotextiel aan de onder- en bovenzijde is voldoende. Dit dient om indringing van zand en grond te voorkomen, waardoor de open waterdoorlatende structuur in stand blijft.

In de woningbouw is glasschuim toepasbaar met een lager eigen gewicht dan in de wegenbouw. Dit glasschuim bevat meer lucht en heeft dus een hoger isolerend vermogen. De draagkracht na verdichting is voor voldoende voor een plaatfundering. Een constructeur kan prima rekenen met het materiaal omdat alle constructieve gegevens bekend zijn (LC 8/9).